Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor
si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn
aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de
cercetatorii americani de la Barcelona ´s Hospital Clinico, aparut in
publicatia “ American College of Cardiology “.
Specialistii citati de BBC News va sfatuiesc sa consumati nuci mai ales
dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care
acestea din urma le au asupra organismului.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei
cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel
ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in
grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de
masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat
uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din
artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in
timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste riscul unor boli de inima
si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai
ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor,
indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi
benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat
pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu
conditia sa consume si nuci. “Acest lucru demonstreaza ca grasimile
protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe
cand o grasime neutra,
precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important”, afirma Robert
Vogel , profesor la University of Maryland , Baltimore .
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul
sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de
oxid nitric de catre “captuseala” arterelor, necesar pentru mentinerea
flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si
arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul
nitric.
Pentru vegetarieni
Combinati nucile cu legume si paine
Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in cazul
persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe
vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.
Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt
inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu
paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine
gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu